- De MacBook Air is een van de eerste apparaten met de nieuwe M1-chip die Apple zelf heeft ontworpen.
- De M1 stelt niet teleur. De MacBook Air is sneller en energiezuiniger dan de vorige versie met Intel-chip.
- Oudere software die is gemaakt voor Intel-processors draait prima op de MacBook Air, dankzij het vertaalprogramma Rosetta 2.
- De MacBook Air kan ook iOS-apps draaien, maar in de praktijk is dat door het ontbreken van een touchscreen verre van ideaal.
- Ook de webcam kan een upgrade gebruiken en het ontbreken van Face ID is een gemis. Verder doet het ontwerp door de grote schermranden gedateerd aan.
Het is geen geheim dat laptops de laatste jaren steeds meer op tablets en smartphones zijn gaan lijken. Technologiegiganten als Apple, Microsoft en vele anderen jagen op de Heilige Graal: de voordelen van mobiele apparaten combineren met de rekenkracht van de klassieke desktop.
Dat is de ambitie van Apple met de nieuwe MacBook Air, die is voorzien van de zelfontwikkelde M1-chipset. En Apple maakt de belofte waar: de M1 is krachtig en tegelijkertijd energiezuinig.
Zoveel is al duidelijk na enkele dagen de nieuwe MacBook Air gebruikt te hebben. De laptop is verkrijgbaar vanaf 1.129 euro, een vergelijkbare prijs als de Intel-variant die Apple nu niet meer verkoopt.
De MacBook Air met M1-chip presteert beter dan de Intel-versie, doet langer met een volle accu en heeft geen ventilator om de boel te koelen. Dat laatste betekent geen straaljagergeluiden meer bij zware belasting.
De M1-chip heeft nog meer voordelen. Zo draaien iPhones, iPads en MacBooks nu op dezelfde chiptechnologie. Veel iOS-apps werken voortaan ook op de Mac.
Maar als je een iPhone-app opstart, merk je meteen het grootste nadeel van de huidige MacBook Air: het ontbreken van een touchscreen. Ook de randen rondom het scherm zijn behoorlijk fors en aanmelden met gezichtsherkenning – iets dat vlekkeloos werkt op Windows – is nog altijd niet aanwezig op macOS. En dan is er nog de webcam, die nog steeds verbleekt bij de selfiecamera in de meeste smartphones.
De nieuwe MacBook Air met Apple's eigen chip is dus niet perfect, maar het is wel een uitstekend apparaat voor een prima prijs. Wij namen de nieuwe laptop onder de loep.
Specificaties van de Apple MacBook Air met M1-chip
- Scherm: 13,3-inch Retina-scherm van 2.560 bij 1.600 pixels met True Tone
- Processor: Apple M1-chipset met 8 processorkernen (GPU met 7 of 8 cores, neural engine met 16 cores)
- Geschatte accuduur: Tot 15 uur draadloos internetten
- Geheugen: 8 GB tot 16 GB
- Ssd-opslag: 256 GB of 512 GB (tot een maximum van 2 TB)
- Poorten: Twee Thunderbolt 3/USB-C-poorten en een koptelefoonaansluiting
- Webcam: 720p FaceTime-camera
- Ontgrendelen: Touch ID-vingerafdrukscanner
Prestaties
Laten we beginnen met de prestaties, want dat is een van de belangrijkste manieren waarop de nieuwe MacBook Air van Apple zich onderscheidt ten opzichte van de voorgaande Intel-versie.
We hebben de MacBook Air getest met acht processorkernen en 8 GB aan geheugen. Die hebben we vergeleken met de Intel-variant met een 1,1-GHz quadcore i5-processor met eveneens 8 GB geheugen.
Apple claimt dat de MacBook Air met M1-chip 3,5 keer zo veel rekenkracht heeft als de Intel-versie, vijf keer beter grafische prestaties en tot negen keer sneller is bij toepassingen met machine learning. Met andere woorden: de M1-chip is op alle vlakken beter, van gamen tot het bewerking van foto's en video's in hoge resolutie.
Die betere prestaties zijn het duidelijkst te zien bij fotobewerking en games. Bij het exporteren van 50 foto's in Adobe Lightroom op ware grootte en met 100 procent kwaliteit, voerde de MacBook Air met M1-chip de taak uit in 16,5 seconden, terwijl de Intel-versie er 46,3 seconden over deed. De MacBook Air was ook sneller in staat om vijf foto's aan elkaar te plakken tot een panoramashot: 11,2 seconden versus 19,3 seconden voor de Intel-MacBook.
Het exporteren van een complexe afbeelding van 1 GB en 15.000 bij 12.000 pixels duurde bij de eerste poging 30 seconden en bij de tweede test slechts 17 seconden. Ter vergelijking: de MacBook Air met Intel-processor deed er beide keren meer dan drie minuten over.
De MacBook Air is niet bedoeld als gaminglaptop, maar de M1-versie is zeker capabeler dan zijn Intel-tegenhanger. Gamen in de hoogste resolutie is er niet bij, maar bijvoorbeeld Shadow of the Tomb Raider kun je zonder problemen spelen in 1.900 x 1.200 pixels.
Dat kan de Intel-versie ook, maar de beelden zijn nogal schokkerig, met name als de camera meebeweegt in drukke scènes. De M1-MacBook laadde een opgeslagen spel bovendien 13 seconden sneller van de Intel-variant.
Bij de Intel-MacBook ging bovendien redelijk snel de ventilator brullen om de processor te koelen. Daar heb je bij de M1-MacBook geen last van.
Apps
De MacBook Air met M1-chip heeft niet alleen dezelfde processortechnologie als in de iPhone, de laptop is in meer opzichten richting de smartphone opgeschoven.
Met Big Sur, de nieuwste update van het besturingssysteem macOS, kiest Apple voor iconen die lijken op die van de iPhone. En de rij met functietoetsen op de MacBook Air heeft enkele nieuwe snelkoppelingen: Niet storen en Dicteren.
Maar de belangrijkste stap om de kloof tussen smartphone en laptop te overbruggen, is dat je nu iOS-apps op de Mac kunt draaien.
Niet alle apps zijn te downloaden. Sommige ontwikkelaars hebben ervoor gekozen om hun iPhone- en iPad-apps niet beschikbaar te stellen voor de Mac.
Als je iOS-apps op de Mac gebruikt, snap je meteen waarom. Sommig apps werken niet goed. Soms draaien ze alleen in een klein venster en niet op volledige schermgrootte, soms kun je bepaalde knoppen niet aanklikken. Hopelijk is het een kwestie van tijd voordat ontwikkelaars hun iOS-apps optimaliseren voor de Mac.
Wat de MacBook Air hierbij vooral parten speelt, is het ontbreken van een touchscreen. De iOS-apps zijn gemaakt voor bediening met je vingers. Als je dan ineens een cursor moet gebruiken, voelt dat onwennig.
Apple heeft altijd volgehouden dat de Mac-lijn geen touchscreen krijgt. Maar als je kijkt naar de ervaring op de iPad Pro, dan is dat moeilijk te verdedigen.
De MacBook Air in de huidige vorm heeft veel van dezelfde voordelen als de iPad Pro: geen ventilator, een lange accuduur en uitstekende prestaties. Maar zonder aanraakscherm voelt de laptop onvolledig, zeker nu je iOS-apps kunt draaien.
De meeste mensen zullen echter geen laptop kopen, omdat hun iPhone-apps daarop ook werken. Belangrijker is dat programma's die geschreven zijn voor de Mac goed draaien. Dat is in potentie een obstakel, omdat Apple is afgestapt van de Intel-chips. De software die is gemaakt voor Intel-processors kun je niet een-op-een overzetten naar de M1-chip.
Apple heeft hiervoor Rosetta 2 ontwikkeld, waarmee Intel-apps op de achtergrond automatisch 'vertaald' worden naar de M1-chip. Zo kun je oudere software blijven gebruiken.
In de praktijk werkt dit uitstekend. Ik merkte nauwelijks verschil tussen programma's die geoptimaliseerd waren voor de M1-chip en apps die via Rosetta 2 draaiden.
Veel apps zijn nog niet opnieuw gebouwd voor de M1-chip, zoals Slack, Chrome, Microsoft Word en Adobe Lightroom. Maar ze draaien nu al foutloos op de MacBook Air.
Accuduur en de webcam
Hoewel de verbeterde prestaties welkom zijn, is de langere accuduur van de nieuwe MacBook Air misschien nog wel indrukwekkender.
Apple beweert dat je 15 uur draadloos kunt internetten en 18 uur films kunt kijken in de Apple TV-app. Daar kwamen wij bij in de buurt.
Na 12 uur fotowerken in Lightroom, browsen in Safari en Chrome, video's kijken op YouTube en een beetje gamen had de batterij nog 10 procent over. Dat is een flinke stap vooruit ten opzichte van de MacBook Air met Intel-chip. Die hield het ongeveer zeven uur vol op een volle accu.
De MacBook Air met M1-processor heeft ook een andere upgrade gekregen: de webcam. Niet op papier, want de camera heeft nog steeds een resolutie van 720p. Maar de M1-chip kan de beelden beter verwerken en bijvoorbeeld de ruis meer onderdrukken. Kijk maar eens naar het verschil hieronder.
M1 MacBook Air
Intel MacBook Air
Toch is het beeld nog lang niet zo scherp als dat van de selfiecamera op je smartphone. En dat kan in het coronajaar 2020, waarin we vaker videobellen, eigenlijk niet meer. Hopelijk stopt Apple in de volgende versie een betere webcam.
Ontwerp, scherm en toetsenbord
Qua ontwerp, scherm en toetsenbord is de MacBook Air niet veel veranderd in vergelijking met het laatste Intel-model.
Een kleine verbetering is dat het scherm nu brede kleurweergave (P3) heeft. Dat betekent dat het display meer verschillende soorten kleuren weer kan geven. Voor mensen die foto's en video's bewerken, is dat nuttig. Maar voor de doorsnee gebruiker maakt dat weinig verschil.
Helaas hebben de nieuwe M1-laptops van Apple niet dezelfde make-over gekregen als andere producten zoals de iPad en iPhone in de afgelopen jaren. Ze hebben nog steeds relatief dikke randen rondom het scherm. Daardoor doet het ontwerp gedateerd aan vergeleken met Windows-laptops als de Dell XPS 13.
Face ID is ook nog nergens te bekennen op de Mac, terwijl veel Windows-laptops al jaren soepel werkende gezichtsherkenning hebben via de Windows Hello-functie. Mac-gebruikers kunnen de laptop ontgrendelen met hun vingerafdruk via Touch ID.
Onder de motorkap is de MacBook Air vergelijkbaar met de Intel-variant. Bedenk wel dat zowel het RAM-geheugen als de SSD-opslag waarschijnlijk op het moederbord gesoldeerd zijn. Reparaties en upgrades zijn dus lastig.
Qua toetsenbord kiest Apple voor het nieuwe Magic Keyboard. Daarmee zijn de problemen van het foutgevoelige vlindertoetsenbord hopelijk verleden tijd.
Het Magic Keyboard is voorzien van het traditionele schaarmechanisme en dat typt een stuk fijner. De toetsen kun je verder indrukken dan op de MacBooks die Apple tussen 2015 en 2019 uitbracht.
De conclusie
De M1-chip van Apple maakt de hype waar. De nieuwe MacBook Air is sneller en energiezuiniger dan de vorige Intel-versie. En dat allemaal voor nagenoeg dezelfde prijs.
Populaire apps zoals Microsoft Word en Slack die nog niet geoptimaliseerd zijn voor de M1-chip werken feilloos. Het lijkt erop dat de overstap naar nieuwe chips aan de softwarekant dus weinig problemen oplevert. Dat is in het verleden weleens anders geweest.
Met een vanafprijs van 1.129 euro is de MacBook Air aantrekkelijk voor studenten en professionals die een oerdegelijke machine zoeken voor internetten en tekstverwerking. Als bonus is foto's en video's bewerken ook mogelijk, en zelfs een beetje gamen.
Maar de nieuwe MacBook Air laat ook enkele steken vallen. Als je kijkt naar de iPad Pro is het de vraag hoelang Apple nog weigert om een touchscreen in zijn laptops te stoppen, zeker nu je ook iOS-apps op de Mac kunt draaien. Verder kan de webcam een upgrade gebruiken en is het ontbreken van Face ID een gemis.
Alles bij elkaar genomen is de MacBook Air met M1-chip een grote sprong voorwaarts. Apple heeft twee jaar uitgetrokken om de overstap van Intel naar eigen chips te maken. Met de MacBook Air laat het bedrijf zien dat die beslissing de juiste is.
Lees meer over Apple:
- De iPhone 12 is een flinke sprong voorwaarts, maar niet vanwege 5G
- 12 producten en features van Apple die zijn geflopt
- Dit zijn de belangrijkste veranderingen in iOS 14 – je kunt je iPhone gebruiken als autosleutel
- 18 kleine designtrucs die laten zien hoezeer Apple gefixeerd is op details
- 24 essentiële tips waarmee jij het beste uit je Mac haalt
- iPhone leasen: dit moet je weten over de kosten en de voorwaarden